Wat doen we

Wat doen we

Het 85ème régiment d’infanterie de ligne is en was een veteraneneenheid, zowel in de huidige re-enactmentwereld als in de Grande Armée van Napoleon. Het 85e was één van de Franse regimenten die voornamelijk uit Nederlands/Duits sprekenden bestond. De vraag: “maar jullie spreken gewoon Nederlands!?” is dan altijd snel beantwoord.

Maar het 85e is veel meer dan dat. De geschiedenis van het regiment begint in de 17e eeuw en de eenheid wordt pas aan het begin van de Tweede Wereldoorlog definitief opgeheven. Een dergelijke eenheid met zo een brede geschiedenis is bij uitstek geschikt om als re-enactment eenheid uit te beelden, er is namelijk altijd een verhaal te vertellen. Echter, het verhaal van de Napoleontische tijd is het meest uitgesproken. In deze tijd heeft de eenheid haar vaandel verdiend.

Dit is ook iets wat de leden van het 85e weten en willen uitbeelden. Door middel van re-enactment kan dit verhaal verteld worden aan iedereen die het wil horen en bovendien is het de kans voor de re-enactor om te ervaren hoe het ongeveer geweest moet zijn om door Napoleon het veld in gestuurd te worden.

Wat is onze visie op het re-enactment? Enerzijds staat authenticiteit hoog in het vaandel. Aan de andere kant is het belangrijk om een goede hoeveelheid manschappen in het veld te brengen. Uniformering en exercitie zijn heel belangrijk, maar halen weinig uit als er maar een handvol soldaten in een parade meeloopt. Daarom proberen wij altijd een combinatie te vinden tussen mensen in het veld en authenticiteit. We moedigen onze leden aan om anderen uit te nodigen een keer mee te doen. Wij zorgen dan voor een basisuitrusting die historisch gezien klopt.

 

Het 85e is aangesloten bij de overkoepelende organisatie NAN (Napoleontische Associatie der Nederlanden).
De NAN is op zijn beurt weer aangesloten bij het LPLG (Landelijk Platform Levende Geschiedenis).

nan-iconlogo-lplg